Wat is een hoodie of hooded sweater?

Eigenlijk is het een simpele vraag: wat is een hoodie of hooded sweater? De hoodie is een trui of sweater met een capuchon (wijde muts) die over het hoofd gedragen kan worden.

Ook staat de hoodie bekend als een sportieve trui die veel tijdens het sporten gedragen wordt. Denk bijvoorbeeld aan de bekende film Rocky, waar Silvester Stallone hard traint (en de trap op rent) in zijn hoodie met een muts over zijn hoofd.

Bekijk ons aanbod: HEREN HOODIES, DAMES HOODIES, KINDER HOODIES & HOODIES MET RITS.

Wat is een hoodie mensen gif

De geschiedenis van de hoodie

In de loop der tijd is de hoodie een algemeen kledingstuk geworden dat geassocieerd wordt met vrije tijd. Het is bijvoorbeeld een vrije tijds tenue dat mensen dragen als ze op de bank chillen. Ook is deze trui razend populair geworden in de urban en hip hop cultuur tussen 1980 en 2000.

In eerste instantie werd de capuchon sweater gedragen door criminelen die niet goed zichtbaar wilden zijn. Op beveiligingscamera's kun je je bijvoorbeeld goed verschuilen met een capuchon over je hoofd. Zo werd het imago van de hoodie erg edgy door de associatie met de urban- en straatcultuur.

Er zijn ontzettend veel soorten hoodies, dus het is misschien niet in een zin uit te drukken wat een hoodie precies is.

Welke soorten hoodies zijn er allemaal?

Drie soorten hoodies voor dames, heren en kinderen

Laten we beginnen met de drie basiscategorieën hoodies, namelijk kinder, heren en dames hoodies. Voor kinderen, dames en heren heb je aparte soorten hoodies, omdat het om een andere pasvorm vraagt. Daarnaast heb je ook unisex hoodies die geschikt zijn voor zowel heren als dames.

Nog drie categorieen: sleeveless, skinni-fit en lichtgewicht

Naast het verschil in pasvorm heb je ook sleeveless, skinni-fit en lichtgewicht hoodies. Een sleeveless hoodie heeft geen mouwen, of korte mouwen. Een skinni-fit model zit erg strak en vormt dus erg nauw rond het lichaam. En een lichtgewicht hoodie heeft een laag grammage, wat wil zeggen dat het gewicht van de sweater een stuk lichter is.

Wat is een zogenaamde Zoodie of een Toodie?

De zoodie heeft zijn naamsbekendheid te danken aan het merk AWDis Hoods. Dit kledingmerk bracht de zogenaamde zoodie op de markt. Zoodie is een combinatie van de woorden "zipper" en "hoodie": het is dus een hooded sweater met een ritssluiting.

Naast de zoodie heb je ook nog de zogenaamde toodie. Dit woord is een samensmelting van "thin" en "hoodie": het is dan ook een hooded sweater met een lichter gewicht en daarom vaak een dunnere stof.